Dünya 'Aurora Borealis' göz kamaştırdı! Eşi benzeri yok: Uzaydan geldi, Türkiye’den de görüldü

'Aurora Borealis' göz kamaştırdı! Eşi benzeri yok: Uzaydan geldi, Türkiye’den de görüldü

11.05.2024 - 14:52 | Son Güncellenme:

Güneş'te yaşanan büyük patlama sonrası ortaya çıkan Kuzey Işıkları nefes kesti. Büyüleyici manzaraya tanıklık edenler, 'uzayın sihirli' hediyesi karşısında hayranlıklarını sosyal medyadan anlattı. Büyüleyici manzaralar, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Türkiye'nin de bir kaç noktasında görüldü.

Güneş fırtınasının Dünya atmosferine çarpmasıyla, İrlanda ve İngiltere'den Çek Cumhuriyeti ve Almanya'ya kadar her zamankinden daha güneyde 'Aurora Borealis' Kuzey Işıkları manzaraları görüldü. Kuzey Işıkları yanı sıra, Türkiye'nin de bir kaç noktasında görüldü.

Haberin Devamı

'FARKLI BİR GEZEGEN GİBİ'

Aurora borealis, Birleşik Krallık, Avrupa ve kuzey yarımkürede nadir gözlemlerle gece gökyüzünü aydınlattı. Büyüleyici manzarayı görme şansı yakalayanlar hissettiklerini sosyal medyada paylaştı. 

Fen bilgisi öğretmeni olan David Boyce adında bir adam, "Dini bir deneyim yaşadığımı veya uzaylılar tarafından kaçırıldığımı hissediyorum. Hangisi olduğundan emin değilim," diye tweet attı. Başka bir kullanıcı ise, bir fotoğraf paylaşarak İskoçya'nın Edinburgh şehrinin 'bu gece farklı bir gezegen' gibi hissettiğini söyledi.

SON 20 YILIN EN CİDDİ UYARISINI TAKİP ETTİ

Aurora Borealis göz kamaştırdı Eşi benzeri yok: Uzaydan geldi, Türkiye’den de görüldü

Aurora gösterileri, yüklü parçacıklar, Dünya atmosferindeki manyetik kutupların etrafındaki gazlarla çarpıştığında meydana geliyor. Kuzey yarımkürede, bu aktivitenin çoğu, 60 ila 75 derece arasındaki enlemleri kapsayan, aurora ovali olarak bilinen bir bantta gerçekleşir. Faaliyet güçlü olduğunda, bu daha geniş bir alanı kapsayacak şekilde genişler. Bu sebeple ışıklar zaman zaman daha güneyde de görülebilir.

Haberin Devamı

ABD'de Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) nadir görülen şiddetli bir jeomanyetik fırtına uyarısı yayınladı. Yörüngedeki enerji santralleri ve uzay aracı operatörlerini önlem almaları konusunda uyardı. Bu, 20 senenin en ciddi uyarısı olarak kaydediliyor. NOAA, fırtınanın Alabama ve Kuzey Kaliforniya kadar güneyde kuzey ışıkları üretebileceğini duyurdu.

'UZAYIN HEDİYESİ'

Bilim insanı Rob Steenburgh şöyle söyledi:

"Bu gerçekten de uzay havasının hediyesi, aurora."

NOAA, 'çok nadir görülen olaya' Çarşamba sabahından bu yana birkaç orta ila güçlü Güneş patlaması üreten büyük bir Güneş lekesi kümesinin sebep olduğunu söyledi. Bu, ışıkların normalden daha güneyde görülebileceği anlamına geliyordu.

Steenburgh ve meslektaşları, en iyi aurora görüntülerinin telefon kameralarından gelebileceğini ve bu kameraların ışığı yakalamada çıplak gözle olduğundan daha iyi olduğunu da ekledi.

NOAA'ya göre fırtına bittiğinde bile GPS uyduları ile yer alıcıları arasındaki sinyaller karışabilir veya kaybolabilir. Steenburgh, 'çok fazla navigasyon uydusu olduğu için' elektronik cihazları ve elektrik şebekelerini etkileyebilecek herhangi bir kesintinin uzun sürmemesi gerektiğinin de altını çizdi.

Haberin Devamı

Bunların hepsi, Güneş'in 11 yıllık döngüsünün zirvesine yaklaştıkça artan Güneş aktivitesinin bir parçası olarak kaydediliyor.

1/5

2/5

3/5

4/5

5/5

NOAA'dan gelen bir güncellemeye göre, fırtınanın en az yedi koronal kütle atımının Cuma günü geç saatlerde veya Cumartesi günü erken saatlerde birleşip Dünya'ya doğru hızlanmasıyla zirveye ulaşması bekleniyor. Ancak ajans, jeomanyetik fırtınanın hafta sonu boyunca devam etmesinin 'büyük ihtimal' olduğunu söyledi.

Uzmanlar, muhteşem görüntüye tanıklık edebilmek için ışık kirliliğinin minimum düzeyde olduğu bir yer bulmayı ve Aurora Borealis'in en iyi manzaralarını görmek için kuzeye bakmayı öneriyor. Ancak sosyal medyada gördüklerini paylaşan coşkulu izleyicilerin çoğunun dikkatli şekilde bakmalarına gerek dahi kalmadı.

SİHİRLİ TECRÜBE

Aurora Borealis göz kamaştırdı Eşi benzeri yok: Uzaydan geldi, Türkiye’den de görüldü

Bir kullanıcı, bu tecrübeyi 'sihir' olarak nitelendirerek, "Herkesin #aurora tecrübesinin fotoğrafları, Twitter'da uzun zamandır gördüğüm en iyi, en sağlıklı şey" diye yazdı ve şöyle devam etti. 

Haberin Devamı

"Herkes doğayı takdir etmek için bir araya geliyor."

NASA, fırtınanın Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki yedi astronot için ciddi bir tehdit oluşturmadığını söyledi. Steenburgh'a göre en büyük endişe artan radyasyon seviyeleriydi ve mürettebat gerekirse istasyonun daha iyi korunan bir kısmına taşınabilecekti.

Artan radyasyon aynı zamanda NASA'nın bazı bilim uydularını da tehdit edebilir. Uzay ajansının heliofizik bilim bölümü müdürü Antti Pulkkinen, hasardan kaçınmak için gerekirse son derece hassas cihazların kapatılacağını söyledi. Birkaç güneş odaklı uzay aracı tüm eylemi izliyordu. Pulkkinen, "Bu tam olarak gözlemlemek istediğimiz türden şeyler" dedi.