Dünya Haluk Levent BM’de Gazze’yi anlattı

Haluk Levent BM’de Gazze’yi anlattı

10.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Ahbap Derneği Genel Başkanı Haluk Levent, Kenya’da düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Sivil Toplum Konferansı’na konuşmacı olarak katıldı.

Haluk Levent BM’de Gazze’yi anlattı

Konuşmasında İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırılarına değinen Haluk Levent, “Buraya bazı proje ve önerilerimi sizinle paylaşmak için gelmiştim. Ama bu sabah uyandığımda Gazze’de 600 binden fazla çocuğun büyük tehlike altında olduğunu öğrendim. Biz Ahbap olarak Gazze’ye insani yardım göndermeyi denedik ama pek çok engelle karşılaştık. Ve bildiğiniz gibi yüzden fazla Birleşmiş Milletler çalışını hayatını kaybetti” dedi. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’ya seslenen Levent, “Başbakan Netanyahu’ya bir soru sormak istiyorum: 10 binden fazla çocuğun öldürülmesini nasıl haklı görebilirsiniz? Bu nedenle İsrail hükümetini, bu zulüm ve insani krizden dolayı kınıyorum. Ayrıca Gazze’deki savaşı protesto eden savaş karşıtı Yahudi toplumu da dahil olmak üzere, Amerikalı ve Fransız öğrencilerle dayanışma içerisindeyim” diye konuştu.

Haberin Devamı

Levent CNN TÜRK’e yaptığı açıklamada, toplantı sırasında yaşananları anlatarak “Benden AHBAP’la ilgili konuşma beklediler ama vicdanım el vermedi. Sabah kalktım baktım ve haberlerde DSÖ bugün sabah bir rapor yayınlamış. Diyorlar ki ‘Refah sınır kapısında 600 bin çocuğun tehlikede olduğu’nu yazıyor. Dedim ki Haluk sen ne yapabilirsin? BM’de böyle bir fırsatın var tüm dünya duysun. BM’nin daha da aktif olması gerekiyor, daha da bağımsız olması gerekiyor ama hanımefendi sözümü kesmeye çalıştı olay politikti” ifadelerini kullandı.

‘Havadan yardım dursun’

Hamas, hava yardım operasyonları sonucu yaşanan kazalarda sivillerin hayatını kaybetmesi nedeniyle söz konusu operasyonların durdurulmasını istedi. Gazze Şeridi’nde bu nedenle 21 kişi yaşamını yitirdi.

Haberin Devamı

Filistin’i tanıma atağı

Gazze’de savaş devam ederken, Filistin devletini tanımaya yönelik yeni girişimler dikkat çekiyor. Son dönemde Bazı Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin 21 Mayıs’ta Filistin devletini tanımaya hazırlandığı iddia ediliyor. İspanya, İrlanda, Slovenya ve Malta arasında Filistin devletini topluca tanıma konusundaki temasların yoğunlaştığı öne sürüldü. Nitekim dün Slovenya Dışişleri Bakanı Tanja Fajon, hükümetin Filistin devletini tanımaya yönelik prosedürü başlattığını duyurdu.