Dünya Olimpiyatta lezzet şöleni

Olimpiyatta lezzet şöleni

05.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

2024 Paris Olimpiyatları’nda sporculara ünlü Fransız baget ekmekleri, seçkin peynirler, sebzeler ve ödüllü aşçıların hazırladığı yemeklerden oluşan çok zengin bir menü sunulacak.

Olimpiyatta lezzet şöleni

Gurme menüleri

Haberin Devamı

26 Temmuz - 11 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları’nda mutfağıyla ünlü Fransa’nın lezzetleriyle de şölen yapılacak. Fransa’nın taze baget ekmekleri, seçkin peynirler ve geniş bir sebze çeşidi, 2024 Paris Olimpiyatları sırasında sporculara ve ziyaretçilere sunulacak yiyecekler arasında bulunuyor. Ayrıca ünlü Fransız şeflerin hazırladığı gurme yemekler de menüde yer alıyor. Olimpiyat köyünde 200 ülkeden 15.000’den fazla sporcuya her gün yaklaşık 40 bin tabak yemek ikramı bekleniyor.

500 yemek çeşidi

Ziyaretçiler ayrıca farklı mekanlarda özel olarak hazırlanmış atıştırmalıkların tadını çıkarabilecek. Sporcu köyünde ve Paris Oyunları’nın 14 mekânında ikram hizmetlerini denetlemek üzere seçilen Sodexo Live! şirketi, toplam 500 yemek tarifi hazırladığını ve bunların özellikle oturmalı bir yemekhanede sunulacağını söyledi. “Dünyanın en büyük restoranı” olması beklenen köyde 3.500 civarında sporcu bulunacak.

Haberin Devamı

Olimpiyatta lezzet şöleni

Kahvaltıda sıcak sıcak…

Günlük spesiyallere salatalardan makarnalara, ızgara etlerden çorbalara kadar geniş bir yelpazenin eşlik edeceği olimpiyat köyünde, Fransız peynirleri geçit yapacak. Peynirler arasında güneybatı Fransa’dan en kaliteli kamembert peyniri, brie ve koyun sütü bazlı Ossau-Iraty yer alacak. Olimpiyat köyünde ayrıca taze baget ve çeşitli ekmekler üreten bir fırın da bulunacak. Fırıncı Tony Doré, “Amaç, sporculara kahvaltıda sıcak bagetler sunmak” dedi. Ayrıca isteyen sporcuya Fransız bagetinin nasıl yapıldığı da öğretilecek.

Olimpiyatta lezzet şöleni

Michelin yıldızlı şeflerden yemek

Olimpiyat köyünde Fransız dokunuşlu makarna da ikram edileceği belirtilirken, sporcular Fransız mutfağına özel ayaküstü yiyecek stantlarına da erişebilecek. Ünlü Fransız şef Amandine Chaignot, ikonik kruvasan tarifinde enginar püresi, haşlanmış yumurta, trüf mantarı ve peynir kullanacağını söyledi. Ayrıca Michelin yıldızlarıyla ödüllendirilmiş bir şef, olimpiyat köyünde sporcuların önünde yemek pişirerek Fransız mutfağını da sergileyecek. Yemekler dört mutfak etrafında şekillenecek: Fransız, Asya, Afrika ve Karayipler.

Haberin Devamı

Yüzde 60’ı bitki bazlı yiyecekler

- Paris 2024 organizatörleri, olimpiyat oyurlarını çevre dostu hale getirme sözü verdiler. Bunun da başında plastik sınırlaması geliyor. Bu amaçla olimpiyat köyünün ana restoranında yeniden kullanılabilen tabaklar kullanılacak.

- Tüm yemekler mevsimlik ürünlerden oluşacak ve yüzde 80’i Fransa’dan gelecek.

- Paris 2024 Komitesi Yiyecek ve İçecek Başkanı Philipp Würz, “vejetaryen sosisli sandviç” de dahil ziyaretçilere sunulan menülerin yüzde 60’ını bitki bazlı yiyeceklerin oluşturacağını söyledi.

- Paris’in merkezindeki Place de la Concorde’daki şehir parkı, ziyaretçilere oyunlar tarihinde bir ilk olarak yüzde 100 vejetaryen yemek sunacak.