Ekonomi Merkez Bankası Başkanı Karahan'dan 'yeni banknot' açıklaması

Merkez Bankası Başkanı Karahan'dan 'yeni banknot' açıklaması

10.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Enflasyonun mayısta zirve yapacağını belirten Merkez Bankası Başkanı Karahan, “Zirvenin yüzde 75-76 civarı olacağını öngörüyoruz. Mayıstan itibaren düşmeye başlar” dedi ve enflasyonda belirgin iyileşmeye kadar sıkı duruşun süreceğini söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Karahandan yeni banknot açıklaması

Mithat Yurdakul / ANKARA - Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, “2024 sonu enflasyon tahminini 2 puan yukarı güncelleyerek yüzde 38’e çektik” dedi. Enflasyonun mayıs ayında zirve yapacağını belirten Karahan, “Enflasyonda zirvenin yüzde 75-76 civarında olacağını öngörüyoruz. Mayıstan itibaren de düşmeye başlayacak” görüşünü dile getirdi.

Haberin Devamı

Karahan, “2024 İkinci Enflasyon Raporu” bilgilendirme toplantısında, enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceğini, 2024 yıl sonu enflasyon tahminini 2 puan yukarı güncelleyerek yüzde 38’e çektiklerini söyledi. 2025 ve 2026 tahminlerinin ise korunduğunu kaydetti.

25 metreküp bedelsiz ücretsiz doğal gaz düzenlemesinin bitmesinin, mayısta aylık enflasyonu 0.7 puan artıracağını ifade eden Karahan, “Olumsuz baz etkisiyle enflasyon mayıs ayında zirveye ulaşacak. Enflasyonda zirvenin yüzde 75-76 civarında olacağını öngörüyoruz. Mayıstan itibaren de düşmeye başlayacak” dedi.

Karahan, son 8 ayda TL mevduat payının yüzde 32’den yüzde 44’e yükseldiğini, KKM’nin payının yüzde 26’dan yüzde 14’e gerilediğini bildirdi. Karahan, “Jeopolitik risklerin yükseldiği ve küresel risk iştahının azaldığı nisan ayında gelişmekte olan ülkelerden portföy çıkışları gözlenirken, Türkiye’ye giriş gerçekleşmiştir. Swap hariç net rezervlere bugün itibarıyla baktığımızda ise son 2 haftada 18 milyar dolarlık bir ek iyileşme görmekteyiz. Swap hariç net rezervler toplam 34 milyar dolar artmıştır” bilgisini verdi.

Haberin Devamı

Nisanda kartla yapılan harcamaların reel bazda zayıfladığını vurgulayan Karahan, gıda fiyatlarındaki güçlü artışa dikkat çekerek, “Özellikle kırmızı et fiyatları bu gelişmede öne çıkmıştır. 12 ve 24 ay sonrası enflasyon beklentileri gerilerken, yıl sonu beklentileri Enflasyon Raporu tahminlerimizin üzerinde seyretti. Reel ücretlerdeki artış yurt içi talep koşullarını destekleyen bir unsur oldu. Geçmiş enflasyona endeksleme davranışının etkisi, özellikle yönetilen-yönlendirilen kalemler, kira, sağlık ve eğitim hizmetleri üzerinde hissedildi. Başta kırmızı et olmak üzere gıda fiyatlarında süregelen yüksek artışlar da lokanta-otel fiyatlarını olumsuz etkiliyor” diye konuştu.

Konut fiyatları yavaşladı

Karahan konut piyasasındaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini aktarırken, şunları dile getirdi:

“Enflasyondan korunma nedeniyle artan talep ve depremin yol açtığı arz-talep dengesizlikleri konut fiyatlarında yüksek oranlı artışlara sebep olmuştu. Söz konusu gelişmelerin etkileri, kiralara gecikmeli ve belirgin şekilde yansımakta. Parasal sıkılaştırma sonrasında ise konut fiyatlarındaki artış hızı önemli ölçüde yavaşladı. Konut fiyatlarındaki yavaşlamanın, ilerleyen dönemde gecikmeli olarak kira artışını sınırlayabileceğini değerlendiriyoruz. TL’deki istikrarlı seyir, finansal koşullardaki sıkılaşma ve iç talebin zayıflaması, önümüzdeki dönemde dayanıklı tüketim malları başta olmak üzere mal grubunda fiyat artışlarının yavaşlamasına neden olacak.”

Haberin Devamı

Asgari ücret tavsiyesi yok

Asgari ücret konusunun Merkez Bankası’nın uhdesinde olmadığını hatırlatan Karahan, “Bir tavsiye verilmesi söz konusu değil. Ücretlerin yüksek enflasyondan dolayı erimesi söz konusu, birinci yapmamız gereken şey kalıcı fiyat istikrarını sağlamak” ifadelerini kullandı. Kredi kartlarında faiz düzenlemesi yapıldığını hatırlatan Karahan, “Veriler bunun harcamaları epey makulleştirdiğini gösteriyor. Şu aşamada kredi kartı faizleri konusunda ek önleme ihtiyaç yok” dedi.

Haberin Devamı

Büyük kupür, gerekirse...

Talebi dengeleyerek enflasyonu düşürmeyi amaçladıklarını belirten Karahan, “Bundan sonrada ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Kamu maliyesi tarafından gelecek destek de önemli” dedi. Karahan, kamuda tasarruf tedbirleri üzerinde çalışıldığını belirterek, “Yönlendirilen fiyatlar belirlenirken, Merkez Bankası’nın enflasyon hedefi gözetilecektir” vurgulamasını yaptı.

Büyük kupürlü banknota ihtiyaç olup olmadığının bir çok faktöre bağlı olduğunu vurgulayan Karahan, “İhtiyaç görülürse gerekli adımları atacağız” dedi.