Pazar “Gelen bakıcı gidiyor bu konuda çok yaralıyım”

“Gelen bakıcı gidiyor bu konuda çok yaralıyım”

05.05.2024 - 02:01 | Son Güncellenme:

Merve Özbey, bir dönem vokalisti olduğu Bengü gibi iş insanıyla evlenen, hem çocuk hem kariyer yapan bir şarkıcı.

“Gelen bakıcı gidiyor bu konuda çok yaralıyım”

Ali Eyüboğlu -  Pastadan büyük dilimi kapmak isteyenler arasında kıyasıya bir rekabetin ve kavgaların yaşandığı, egoların savaştığı müzik dünyasında kimseyle polemiğe girmeyen Özbey’in, İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Türk Sanat Müziği’nde okurken vokal yaptığı birçok şarkıcı var. Vokalistliğini yaptığı Ebru Gündeş, Demet Akalın, Utku, Özcan Deniz, Ferman Toprak ve Yaşar İpek’in yanı sıra jenerasyonundan hiçbir şarkıcıyla sorun yaşamayan, müzik ve eğlence dünyasından dert yanmayan Özbey’in iki çocuk annesi olarak tek sorunu var; o da bakıcı kadınlar!

Haberin Devamı

2020’de Kenan Koçak’la yaptığı evlilikten Elif Özüm (2,5) ve Emir (1,5) adlı iki çocuğu olan şarkıcıya göre, ‘bakıcı kadın’ konusu devletin el atması gereken ciddi bir sorun. Akademisyen olmak için girdiği konservatuvarda okurken kaderin şarkıcı yaptığı Özbey’e ilk sorum şu oldu. 

İlk albümünü 2015 yılında çıkardın, ama onun öncesinde uzun bir vokalistlik dönemin var. Sahneye ilk ne zaman çıktın?

Bu hikaye önemli, onun için biraz detaylı anlatacağım. Levent’te bir mekanda bir arkadaşımızın konseri vardı, biz de vokalistlik yapıyorduk ona. Kartal’da oturuyorduk. Tek yön otobüs bileti alacak param vardı. O sayede ulaştım konser yerine, ama konser iptal oldu.

Kimin konseriydi?

Murat Pirpiri’nin. Vokalistlikten alacağım parayla eve dönerim diye düşündüm ama olmadı, konser iptal olunca bir arkadaşımı aradım, borç para istedim.  Benim de üzerimde yok, ama çalıştığım yere gel, işten sonra vereyim sana dedi. Benim bu işe başlama noktamdır sevgili Utku Uysal; bu vesileyle bir kez daha selam göndereyim ona. Utku da o gün çok rahatsızdı, gripti. Arkadaşım Erdem, Utku’ya ‘Bir arkadaşım var, istersen vokale gelsin’ diyor. O akşam ben sahneye çıkıyorum ki Utku’yu dinlemeye gelenler arasında Ebru Gündeş, Bülent Ersoy ve Nur Yerlitaş var. Utku üstünü değiştirmeye giderken, ‘Merve bir  iki şarkı söyler misin?’ dedi ben de yaptım. Bir şarkı daha okumamı isteyen Ebru Gündeş, beni vokalisti yaptı. Sonrasında Demet Akalın’la Bengü’yle çalışma serüvenim başladı.

Haberin Devamı

Aslında solistlik öykün tam filmlik. Hakkında hep ‘Ebru Gündeş’in keşfettiği şarkıcı’ diye yazılıyor, ama onun kadar borç istediğinde ‘buraya gel’ diyen kemancı Erdem’in de payı yok mu? Utku’nun sahne aldığı mekana gitmesen Merve Özbey diye bir şarkıcı olmayacaktı. Demek ki olacağı vardı ve onlar da vesile oldu?

Haklısın, vokal yapacağım konserin iptali kaderimi değiştirdi.

İlk albümünü çıkardığı 2015’te günün 1.5 saatini hakkında yazılan yorumları okumakla geçiren Merve Özbey’de bugün durum ne?

 Artık bakmıyorum, çünkü yıpratıyor. Dinleyicilerin yorumları elbette ki önemli, ama dokuz senede insanlar çok değişti, ben de biraz büyüdüm. Önceden çok içerleniyordum, ama artık sağlıklı yorumlar yapıldığına inanmıyorum. Düzgün yazan kadar evinde mutsuz olan, saygı  edep bilmeyen, kin ve nefret kusanlar da var. Onlarla kirlenmek istemediğim için yorumlara 1,5 saat ayırmak yerine o vakti çocuklarıma ayırıyorum.

Haberin Devamı

“Çocuklardan önce bir şey bilmiyormuşum”

Çocuklar sana ne öğretti?

Kardeşim yok. Parçalanmış bir ailede büyüdüm ben, nasıl cesaret edip de evlenmişim bilmiyorum. Bazen çocuklar babaanneye veya yazlığa gidiyor. Baş başa kalınca soruyorum Kenan’a çocuklar yokken ikimiz ne yapıyormuşuz diye.

Ben onlardan önce hiçbir şey bilmiyormuşum. Ne öğrettiler? Bunu madde madde sıralayamam, ama tek bildiğim bir şey var her Allah’ın günü her saniyede aklımın bir yerindeler. Onlar olmadan önce çok sakin bir hayat yaşamışım, hiçbir şey düşünmemişim. Yediler mi, içtiler mi? Eşime, için rahat etsin Elif tuvaletini yaptı, şükürler olsun diye mesaj atacağımı, onun da ‘Rabbim’e şükürler olsun’ diye cevap verebileceğini, benim bu yüzden ağlayabileceğimi tahayyül bile edemezdim.

Haberin Devamı

“Gelen bakıcı gidiyor bu konuda çok yaralıyım”

“Şarkısı tutan pastanın büyük dilimini yer”

Müzik dünyasında zaman zaman engellendiğini, önünün kesildiğini söyleyenler oluyor. Yıllarca vokalistlik yaptıklarına solist olunca rakip mi oldun dost mu?

Dost oldum. Çünkü emek verdiğim ve ekmek yediğim kapıyı rakip olarak görecek bir kadın değilim. Demet Akalın’la 4.5- 5 yıl çalıştım. Ebru Gündeş’le hâlâ görüşürüm, hâlâ en akut durumda yanımdadır. Onlar bizim büyüklerimiz. Herkes kulvarında dev… Hep söylüyorum, bu piyasanın gerçeği şu: Yaptığın şarkı tutursa pastanın büyük dilimini sen yersin. Hepimizin emsalleri var,  hepimizin aynı kulvarlarda olduğu arkadaşları var. Eskisi gibi kavga gürültü yok, aksine Derya’sı (Uluğ), Ece’si (Seçkin), İrem’i (Derici), ben ve aklınıza kim geliyorsa Melek (Mosso), Derya Bedavacı yakın arkadaşız. Kavgamız, gürültümüz yok. Otururuz, dertleşiriz, istişaremizi yaparız.

Haberin Devamı

Müzik dünyasından ailece görüştüğün var mı?

 Var… Ece ve Bengü’yle ailece görüşüyoruz. Demet (Akalın) Hanım ve Ebru (Gündeş) hanımla ben görüşüyorum.

Şimdiye kadar verdiğin konserlerden en unutulmazı hangisi?

“Tamamen Arabesk” diye bir proje yapmıştık. O konserlerin hepsi süperdi ama hamilelikteki son günlerime denk gelen Uniq İstanbul konseri tıklım tıklımdı ve büyülü bir atmosferde geçti.

Anneyi mi seçecek babayı mı diye test ettiğin bir videoda kızın Elif Özüm’ün tercihi baba oldu. Bari oğlun Emir anneci mi?

Evet o videoda babayı seçti, ama ya şimdi? Türkiye’nin en büyük transferi; Kenan’dan Merve’ye borservissiz hem de. Emir’de tecrübeliydim, ama Elif’te onu kendime nasıl döndüreceğimle ilgili bir fikrim yoktu. Ama şimdi şampiyon bir anne olarak yoluma devam ediyorum.

Üçüncü bir çocuk düşünceniz var mı?

 Bir kızım, bir oğlum var. Allah isteyene nasip etsin.

“Gelen bakıcı gidiyor bu konuda çok yaralıyım”

“Sadece bizde sorun var zannediyordum”

Dadı dayanıyor mu iki çocuğa?

 Abi bu konuyu hiç açma, çok yaralıyız!

Niye?

Konuşmasam daha iyi.Çocuklarım sorunlu değil, ama gelen gidiyor. Kimisinin annesi vefat ediyor, kimisi gidip gelmiyor. Bunun benimle alakalı bir sorun olduğunu sanıyordum; değilmiş. Kenan’la bir dönem kavgalarımızın tek sebebi buydu. Eve gelince bakıyor ki bakıcı  değişmiş, ‘Ne yaptın sen?’ diyor. Hiçbir şey yapmadım. Zannediyorduk ki sadece bizim evde bu sorun var. Bu bakım ve ev temizliği sektörünün maaş standardının olması lazım. Geçenlerde Esra Erol’da izledim, inanamadım. Bu konuya kesin devletin el alması lazım diye düşünüyorum.

Sayıyı öğrenemedik ama…

 Rakam veremem…

Çocukların kaç dadı eskittiğini soruyorum.

 Ben maaş sandım… 15’i geçmiştir. Yaralıyım, yaralıyım, bakıcı konusunda yaralıyım.

Böyle bir şarkı yap, tutar.

 Vallahi yapılır…

“Elif’te bidon bidon turşu Emir’de deli gibi tatlı yedim”

Çocukları büyütmende en büyük yardımcın kim oldu?

 Annem, kayınvalidem ve eşim tabii ki. Bu bir ekip çalışması gerçekten. Çünkü ben hiç ara vermedim. 40’ı çıkardım ve konserlere devam ettim. Bizim işimiz, ‘Ben 1-2 sene gideyim, çocuk büyüteyim, sonra geleyim değil bence. Başkaları farklı düşünüyor olabilir, ama sürdürülebilirlik önemli bizim işimizde. Allah’tan çocukları bırakabileceğim aile bireyleri vardı. Sütleri sağıp, stok yapıp hadi ben gidiyorum deyip son uçakla gidip, ilk uçakla döndüm. Yorucu bir süreçti.

İki hamilelikte de aynı şeylere mi aşerdin?

Hayır. Elif’te çok turşu yedim, bidon bidon… Bir de soğuk portakal. Ama Emir’de tatlı… Tatlı sevmem, ağzıma sürmem, ama Emir beni bitirdi! Oğlum sonra bunları okurken bana sinirlenme.

“Temizlik yapıyorsam benden uzak durun”

Kendine yaptığın yatırım nedir? Kendini nasıl şarj veya deşarj edersin?

 Kitap okuyarak kendimi şarj ederim. Çok sinirliysem kendimi temizliğe veririm. Ben temizlik yapıyorsam bil ki bir şey olmuştur. Merve temizlik yapıyorsa çok yakınlarında olmamak lazım. Nasıl bir ütü yapıyorum Allah ne verdiyse. Geçen sosyal medyamda iki sepet ütü var diye yazdım, ‘Siz ütü yapıyor musunuz?’ soruları… Pardon da ev değil mi burası! Yapıyoruz tabii. Evin tüm yemekleri bendedir. İyi yemek yaparım. Buraya gelmeden de biber dolması pişirdim.

Hayatın kitap ya da film olsa adı ne olurdu?

Bence ‘Umut ve Emek” olurdu.

Ben ‘Olacaktı ki Oldu’ derdim.

 Güzelmiş… Bunu ben söylemişim gibi yazabilirsin.

İyi ki yapmışım dediğin ne var?

Evliliğim.

Keşke yapmasaydım dediğin?

Keşke erken yaşta dil öğrenseydim.