Fedai Ünal

Fedai Ünal

fedonunal@gmail.com

Tüm Yazıları

Müthiş bir coğrafyada yaşıyoruz! Atalarımızın emaneti topraklarımızın, Anadolu'nun kıymetini bilmeliyiz. Müthiş zenginliklerimiz var. Mesela kayak yaparken yarım saatlik bir yolculukla kaç yerde denize girebilirsiniz? Tropik ürünlerin dışında neredeyse dünyadaki tüm ürünlerin yetiştiği kaç memleket var dünyada? Yeraltı, yerüstü zenginlikleri dünyayı kıskandıracak seviyede. Peki biz kıymet biliyor muyuz? İşte o tartışılır! 

Neyse, şimdi kendimi de sizi de germeyeyim.  

Size doğal, gastronomik bir zenginlikten söz etmek istiyorum. Öyle bir zenginlik ki, bütün dünyada bir, iki ay içinde tükenirken, Türkiye'de 6 ay hasadı yapılan çok değerli bir mantar. Kuzu göbeği. En değerli mantar kabul edilen trüf mantarından sonra gelen, aroması, lezzeti kendine has müthiş bir lezzet. 

Haberin Devamı

Şubat aylarında Muğla, Fethiye civarlarında başlayıp, sıcaklığın artmasıyla birlikte tüm Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve temmuz ayı gibi Doğu Anadolu bölgesinde son bulan bir hasat zamanı var. Bu yıl tazesinin kilo fiyatı halihazırda 2000 lirayı aşmış durumda. Ayrıca kurusu da tüketilen bu şifalı mantarın kuru halinin 100 gr. fiyatı 6-7 bin liralara satılmaktadır. Büyük çoğunluğu ihraç edilen bu mantarın şimdi tam zamanı. 

Evet kıymetli mantar. Çünkü bulması çok zor. Kuzu göbeğini asla! Mesela biz yaşadığımız köy çevresini iki haftadır dolanmamıza rağmen iki, üç adet bulabildik. Kızıl çam ormanları en sevdiği yerler kuzu göbeği mantarının. En kalitelileri de buralarda yetişiyor. Yeni kesim yapılmış orman alanları ve orman yangınlarından sonra da yangın alanlarında bolca çıkıyor. Mantar avcıları diyorlar ki; altın bulsam paylaşırım ama kuzu göbeğini asla! Bu kadar değerli ve şifalı bi mantar anlayacağınız. Bu hafta yağan son yağmurdan sonra çıkan güneş kuzu göbeği mantarının en sevdiği hava durumu. 

Biz yaklaşık üç haftadır arıyoruz ve daha üç tane bulabildik. Şimdi av yapmanın ve doğaya çıkmanın tam zamanı. Bulamasak da kuzu göbeğinin peşinde aldığımız bol oksijen, yaptığımız aktivitenin şifası yeter bize. Haydi atın kendinizi kırlara, bugünün şanslısı belki sizsinizdir. Mutlu pazarlar dilerim...