Oynatma Listesi
HABERLER

80 yıllık T-34 Kızıl Meydan'a çıktı! 'Yıkıcı savaş sonrası, sergileyecek bir şeyleri kalmadı'

9 Mayıs Zafer Günü nedeniyle ülke genelinde kutlamalar yapan Rusya'nın bu seneki gövde gösterisi de geçtiğimiz yıl gibi sönük geçti, İngiliz medyası ise bu sönüklüğü Ukrayna işgaline bağladı.

Rusya, her yıl 9 Mayıs'ta İkinci Dünya Savaşı'ndaki zaferini kutluyor. Zafer Günü ülkede birçok aile için çok anlamlı bir bayram. Rusya Lideri Vladimir Putin'in Rusya'nın Ukrayna savaşındaki büyük kazanımlarını duyurması beklendiği için bu Zafer Günü, Rus Ordusu için de ayrı bir anlam taşıyor. 2020'de İkinci Dünya Savaşı'ndaki zaferin 75'inci yıldönümü kutlamaları Covid-19 pandemisi nedeniyle Mayıs'tan Haziran sonuna kaydırılmıştı. Çok görkemli bir tören düzenlendi. Geçit törenine 20 binden fazla asker, yüzlerce uçak ve zırhlı araç katıldı. Rus ordusu, envanterindeki modern silahlarla güç gösterisi yaptı. Aradan iki yıl dahi geçmeden Rusya, Ukrayna'yı 'Nazilerden arındırmak' ve askersizleştirmek için işgale başladı. Geride kalan yıllarda Rusya Ukrayna'da 50 bine yakın askerini ve sayısız askeri aracını kaybetti.

PUTİN'DEN GÖZDAĞI

2024 yılındaki tören ise geçmiş yıllardaki görkemli anmalardan çok uzaktı. Törende üst düzey yetkililere, Rus ordusuna ve halka seslenen Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin güvenliğine yönelik herhangi bir tehdide karşı koymaya hazır olduğu konusunda da uyardı. Bir dakikalık saygı duruşu çağrısında bulunan Putin sözlerine klasikleşmiş olan 'Rusya için! Zafer için! Yaşasın!' sözleriyle devam etti ve ekledi:

"Asırlık geleneklerimize güvenerek ilerliyoruz ve birlikte Rusya'nın özgür ve güvenli geleceğini sağlayacağız"

Törene ayrıca Rusya'nın Ukrayna'yı işgali boyunca Moskova'dan yana taraf alan Belarus lideri Lukaşenko da katıldı.

SADECE T-34'Ü GÖSTERDİLER

Kızıl Meydan'da bu sene geçtiğimiz yıllardaki gibi en son model tanklarını göstermeyen Rusya, Sovyet döneminden kalma T-34 tankını törene çıkarttı. Füze ve hava savunma sistemleri de her zaman olduğu gibi gövde gösterisi olarak törendeki yerini aldı. Öte yandan geçit töreni Su-30SM, MiG-29 ve Su-25 savaş uçaklarının havada Rus bayrağını çizmesiyle son buldu. Bazı internet siteleri ise Rus uçaklarının havada yanlışlıkla pozisyonlarını karıştırdığını ve Fransız bayrağını çizdiğini öne sürdü.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER